Päivitetty 19.4.2024

Alleviivattua tekstiä klikkaamalla avautuu asiaa koskeva sivu.

Locations of visitors to this page

Katso uusimmat kuvat

Kuvagalleria -sivulta.

Hit Counter by Digits

Kodinkoneiden jonotusta 1987 ja 2016

 

Elektroniikkajätin avajaistarjousten takia jonotettiin läpi yön - "12 tuntia meni kevyesti"

Maanantai 9.5.2016 klo 07.46

 

Vantaan Tammistossa jonotettiin maanantaiaamuna Suomen ensimmäisen Power-liikkeen avajaisissa.

J

Elektroniikkaliike Power houkutteli avajaispäivänä asiakkaita todella edullisilla tarjouksilla. Tarjolla oli rajoitettu erä halvalla muun muassa tietokoneita, televisioita ja puhelimia.

Ulkona liikkeen avausta odotti aamulla arviolta noin 3 000 ihmistä. Jono alkoi muodostua jo sunnuntai-iltana.

Ovet avautuivat vihdoin kello seitsemältä.- 12 tuntia meni kevyesti, totesi ensimmäisenä liikkeeseen sisään päässyt jonottaja.

Väkimassa päästettiin hitaasti sisälle, joten kaaosta ei päässyt syntymään. Paikalla olleiden mukaan kassat vetivät hyvin. Yritys kertoo, että avajaisissa töissä on 100 työntekijää.

 

Power haastaa hinnoilla

 Power pyrkii haastamaan muut kodinkoneliikkeet aggressiivisella hinnoittelulla. Edulliset hinnat mahdollistavat suorat tehdasostot pohjoismaiseen varastoon ja kaikkien turhien kustannusten minimointi.

Power.fi-nettikauppamme hintoja päivitetään useita kertoja päivässä markkinatilanteen mukaan - tavoitteemme on olla aina halvin. Päivitämme samat halvimmat nettikaupan hinnat Power-myymälöihimme. Tämän mahdollistavat myymälässä olevat digitaaliset hintalaput, joiden hinnat päivittyvät vähintään neljä kertaa päivässä. Joskus myymälässä toki voi olla vieläkin halvempaa, kuten esimerkiksi avajaistapahtumassamme on, Power-ketjun toimitusjohtaja Mika Aro kertoo tiedotteessa.

Power kuuluu norjalaiseen Expert AS-konserniin. Yrityksellä on jo neljä myymälää Tanskassa. Suomeen avattavista myymälöistä ainakin osa tulee Expert-myymälöiden tilalle. Lisää Power-myymälöitä avataan jo kesän aikana. Tavoitteena Powerilla on 30 myymälän verkosto.

TEIJA LASSI
teija.lassi@Iltalehti.fi - Suomen suurin uutispalveluiltalehti.fi

Täältäkö lähti suomalaisten jonotusvimma - historiallisesta hetkestä 28 vuotta

Keskiviikko 7.1.2015 klo 16.34

Sadat jonottivat halpoja kodinkoneita 27 asteen pakkasessa Turussa tammikuussa 1987.
Osa väestä jonotti jopa yli vuorokauden kovasta pakkasesta huolimatta tammikuussa 1987.
Osa väestä jonotti jopa yli vuorokauden kovasta pakkasesta huolimatta tammikuussa 1987. (IL-ARKISTO)

 

- Muistan sen elävästi. Jono meni koko korttelin ympäri pakkasesta huolimatta, muistelee silloisen Video-Luxin kauppias, nykyinen eläkeläinen Niilo Hentunen.

Hentusen liike oli laittanut sunnuntain lehteen ilmoituksen idealla, että jokaisen tuoteryhmän yhdestä tuotteesta oli jätetty viimeinen nolla pois: superalennuksessa oli siis yhdet videot, videokamerat, pesukoneet ja niin edelleen. Muuten liikkeen alennukset olivat tammikuiseen tapaan normaalit.

 

- Silloin sattui tulemaan hirveä pakkanen. Jo sunnuntaina lehden ilmestyttyä neljän aikaan aamuyöstä alkoi syntyä jonoa. Ilmeisesti lehdenjakajat vinkkasivat tutuilleen, Hentunen kertoo Iltalehdelle nyt 28 vuotta myöhemmin.

Liikkeen oli määrä avautua kello 12 maanantaina, joten jonotusaikaa sitkeimmille kertyi yli vuorokausi.

 

- Menin itse sunnuntaina aamuna katsomaan ja jono oli ihan kauhea. Lämpöhuolto laitettiin heti käyntiin. Keitimme kuumaa mehua ja teetä ihmisille.

Aluksi jonossa oli muutamia kymmeniä ihmisiä, mutta liikkeen aukeamisen hetkellä väkeä oli kertynyt kuutisensataa. Paikalle saapui poliisipartio varmistamaan tilanteen sujumisen rauhallisesti. Liikkeeseen päästettiin lopulta kymmenen asiakasta kerralla sisään. Suurimmassa alennuksessa olleet tuotteet myytiin nopeasti loppuun.

 

- Silloin videokamera maksoi 10 000 markkaa ja meiltä sen sai tonnilla. Kyseessä oli todella iso hintaetu, joten jonotuksen ymmärtää, Hentunen kertoo.

 

Jonottajille vinoiltiin

Iltalehti oli vuonna 1987 paikan päällä Turussa haastattelemassa jonottajia ja julkaisi uutisen 6. tammikuuta lööpissä asti. Kukaan jonottajista ei halunnut esiintyä jutussa nimellään.

- Kannattaa tämä. Joka tunnista tienaan 300 markkaa verotonta, kehui yksi stereotelevisiota himoinnut yönylihytisijä.

Asiakkaat olivat sopineet tuotteiden jakamisesta etukäteen jo jonossa. Tönimiseltä ei kuitenkaan loppuvaiheessa vältytty.

Myös ohikulkijat kävivät aukomassa päätään jonottajille.

- Onks Halikon hulluinhuone remontissa, kun väki täällä parveilee? raportoi Iltalehden toimittaja Markku Haapio kuittailijoiden repliikkejä paikan päältä.

 

Hentusen mukaan ruuhkasta ja pakkasesta selvittiin lopulta ilman pahempia paleltumisia. Myös kuluttajaneuvojan kanssa päästiin sopuun, vaikka jonotuksesta ja mainoskikasta hetkellinen kohu syntyikin.

- Kilpailijoissa tämä tietysti herätti närää, Hentunen myhäilee. Nykyään riittää ämpäri.

Hentusen mukaan vastaavaa mainoskikkaa tai jonotusta ei Suomessa ollut ennen nähty.

- Tämä oli alkusysäys suomalaiselle jonotuskulttuurille. Nykyäänhän ihmiset saa jonoon jo jollain muoviämpärillä.

Nyt 67-vuotiaana eläkepäivistä nauttiva Niilo Hentunen teki 12 vuotta kestäneen kauppiasuran. Tämän päivän kodinkonealan hän näkee haastavana.

- Nykyään kun katsoo kilpailua, niin ei siellä pienillä rahoilla pärjää. Lisäksi verkkokaupan myötä ihmiset käyvät liikkeessä vain katsomassa tuotetta ja sitten tilaavat sen netin kautta halvemmalla. Kodinkoneissa niin voi tehdä helposti toisin kuin vaatteissa, joiden koosta ei voi aina olla varma, Hentunen sanoo.

Jonotuskulttuurin hän uskoo Suomessa säilyvän, vaikka tuotteita ei kovin edullisesti tarjottaisikaan.

- Ihmisiä kiinnostaa nähdä esimerkiksi uusia kauppakeskuksia, joten niihin jonotetaan, vaikka suurta taloudellista etua ei olisikaan tarjolla.

Kauppiaille hän antaa kuitenkin yhden vinkin.

- Valitkaa lämmin päivä ja jos mahdollista niin ei pitkää odotusaikaa. Tämä meidän oli vähän vahinko, kun ei tiedetty, että tulee niin kova pakkanen.

 


About | Privacy Policy | Cookie Policy | Sitemap
© Kodintekniikan Seniorit ry 2008 -